torsdag den 3. januar 2008

Første dag på Atkins

I dag var første dag på Atkins. Dvs. jeg har som sådan spist efter Atkins-metoden i flere år, men et travlt efterår og julen har bragt dårlige madvaner ind i min hverdag, men nu skal det altså være slut - jeg skal tilbage på vognen.

Atkins-kostomlægningen (det er jo ikke en kur ;-)) kræver nok lidt forklaring. Atkins går i korte træk ud på at passe på med kulhydratindholdet i kosten, som kommer fra pasta, ris, brød, slik og andre stivelsesholdige og sukkerholdige madvarer (se også Atkins-madpyramiden). Teorien er at disse madvarer indeholder store mængder energi, men uden at bidrage nok til mæthedsfølelsen i forhold til den mæthedsfølelse man får fra proteiner og fedt. Målet er altså at man ikke skal gå sulten, men indtage mindre energi. Det er altså teorien i korte træk - der er meget mere i den, men det er der mange andre som har skrevet om.

Jeg er ikke fanatiker omkring udførslen af Atkins. Min filosofi er, at lære hvorfor kostomlægningen ser ud som den gør og så tilpasse den til min hverdag. Det lyder måske som om jeg "snyder", men da jeg oprindeligt læste Atkins-bogen slog det mig mest, hvor amerikansk den er og der er nu engang stor forskel på den måde amerikanere og danskere spiser. Nu tænker jeg mest i hvad jeg får ud af min kost og at jeg ikke får noget ud af tomme kulhydrater, såsom sukker og stivelse uden fibre. Den står på massive mængder grøntsager, nødder og kerner, fedtfattigt kød og gode fedtstoffer såsom olivenolie og rapsolie.

De første 14 dage af turen tilbage på vognen er jeg dog nødt til at køre Atkins lidt hårdere end ellers - efter jule- og nytårsfestlighederne skal jeg på sukkerafvænning - dvs. ingen sukker af nogen art de næste 14 dage (og ikke ret meget stivelse). Det er ikke første gang jeg kører sukkerafvænning og hver gang er det hårdt. Jeg bliver altid overrasket over hvor stor indflydelse sukker egentlig har på min krop og hvor hårdt det er at undvære - med hovedpine og manglende energi til følge.

Hovedpinen er ikke kommet endnu, men jeg forventer den her i nat eller i løbet af i morgen. Dagen i dag har stået på proteinholdig mad med en anelse grøntsager til. Ingen brød, pasta, ris, kartofler eller andet stivelse. Og selvfølgelig ingen søde sager (og jeg der ellers lige har fået en chokoladecomputermus i julegave ;-)).

En af grundene til at jeg har valgt netop Atkins er at maden er fantastisk lækker, selv uden kulhydrater. Selvfølgelig savner man nogle ting, men det er et spørgsmål om tilvænning.

Nogle af de gode ting, som man kan spise på Atkins er f.eks. en burger uden bolle, carpaccio, salat med avokado, suppe med kød og grøntsager, pizza på kødbund (ingen dej, bare kød), grøntsagswok, chili con carne og æggekage. Når man er ovre sit vægttab og bare skal lade være med at tage på kan man også lave gode desserter såsom "low-carb" chokolademousse og hjemmelavet is uden sukker, men med lidt sødemiddel. Indtil da er det mest frisk frugt som man kan få stillet sin trang til søde sager fra.

Faktisk glæder jeg mig til at komme ordentlig i gang med at spise ordentligt igen - det er lidt dyrere og tager lidt længere tid, men man får det meget bedre af det. Og jeg skulle også gerne se et vægttab - målet er indtil videre 5 kilo inden vores bryllup i august, men hvis det går godt, kan det være jeg tager et par mere med.

Ingen kommentarer: