Det er farligt at være blogger! - også i Danmark.
Flere danske bloggere har skrevet om at de får advokatbreve med trusler om bål og brand, hvis de ikke trækker deres påstande tilbage.
Derfor har deMib skrevet et indlæg omkring ytringsfrihed for bloggere og det har ført til forslag om et bloggingnetværk, som støtter, hvis en enkelt blogger bliver sagsøgt.
I USA var der for et par år siden en sag om en blogger som blev sagsøgt for at fortælle om en negativ oplevelse med et firma og han blev støttet med penge til sagsomkostninger fra mange forskellige bloggere. Det er simpelthen en principsag for mange bloggere - de nægter at lade sig begrænse.
I det danske ser det ud til at være en tendens til at gå efter de små bloggere med skræmmetaktik og undgå de professionelle, som nemt kan gennemskue taktikken. Men læs selv mere hos deMib - de mange kommentarer er virkelig interessante.
tirsdag den 15. januar 2008
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
6 kommentarer:
Tak for støtten. Det er vigtigt at der er så mange som muligt som støtter op om retten til at ytre sig frit - også på Internet, og da i særlig grad når det handler om at hjælpe hinanden med at undgå de værste fælder på nettet.
Det er helt sikkert en spændende diskussion - og retsagen er ubehagelig, men måske nødvendig for princippets skyld? Så ved bloggere i DK, hvor den danske lovgivning står i den slags spørgsmål.
Lovgivningen er vel ikke anderledes end for f.eks. læsebrevsskibenter. En evt. retssag vil aldrig kunne danne præcedens for kommende sager, da det altid vil være et skøn om en ytring er inden for lovens rammer.
Alle retsager kan ære med til at danne en grad af præcedens på de punker der dømmes på. Også i sager som disse.
F.eks. er det præcedens (men ikke specifikt skrevet ind i loven) at politikere of meget offentlige personer må leve med noget mere kritik end andre.
Så der er bestemt god grund til at få så mange af disse sager til doms som muligt, så det ikke blot bliver advokaternes trusselsbreve der sætter normen.
Jeg mener så dog at bloggere ikke er et fredhelligt folkefærd som skulle kunne unddrage sig almindeligt ansvar eller omgå f.eks underskrevne tavsheds-kontrakter - eller straffrit udpsrede falske injurierende anklager imod virskomheder, politikere mv.
Det er forhåbentlig ikke det du mener?
Der er milevidt fra demibs debat om at f.eks virksomheder kan udnytte "stortruslen" alene om en retssag som pressionsmiddel i sig selv, imod en "lille uskyldig blogger", der var hans pointe - som jeg forstod den. Og det er en helt rigtig observation.
Derfra og så til at fredhellige bloggere generelt, eller gøre bloggere til ofre, blot fordi de sagsøges pga deres skriverier, der er virkelig langt.
Den der ytringsfrihedsfundamentalisme er ligesom med Muhammedtegningerne ved at tage lige lovlig overhånd i blogmiljøet. "Jeg blogger, ergo kan jeg ikke retsforfølges", er jo et direkte antidemokratisk synspunkt.
Hej David.
Ytringsfrihed er ikke det samme som fritagelse fra loven.
Det handler som du selv skriver om de store firmaer, som bruger advokatbreve som skræmmetaktik.
Jeg er bestemt ikke ytringsfrihedsfundamentalist - faktisk er jeg meget lidt fundamentalistik i nogen retning :-).
Jeg er uenig med dig om at den slags trives i bloggermiljøet - i hvert fald ikke i den danske blogosfære. Tværtimod har jeg set stor lydhørhed overfor diskussioner omkring hvad der er etisk og ikke bare hvad der er lovligt. Det er jo ikke just diskussioner med en fast konklusion, så lydhørheden er det eneste man kan melde tilbage.
Etikken mener jeg skal være i højsædet. Jeg mener så også at det er mest etisk at man har mulighed for at være ærlig uden at blive truet med en retssag også selv om der er nogen der ikke kan li' det man skriver. Så længe man holder sig indenfor lovens rammer.
Jeg er utrolig glad for at Mikkel og andre tog diskussionen op - jeg er blevet meget klogere på juraen gennem denne diskussion og de diskussioner, som har fulgt siden. De giver nogle gode argumenter for netikette, som supplerer de argumenter jeg hidtil har brugt om god opførsel. Der er jo nogen som har brug for mere end bare sociale normer til at holde dem på den pæne side :-).
Send en kommentar